Barnbok om barns rättigheter av Pernilla Stalfelt

McDonald’s distribuerar boken genom sitt upparbetade samarbete med Läsrörelsen, i form av Bok Happy Meal från och med den 2 oktober.”Hurrraa!! Alla barns rätt” är Pernilla Stalfelts egen tolkning av barnkonventionen. Boken åskådliggör barnets egna mänskliga rättigheter genom Pernilla Stalfelts färgstarka och raka illustrationer. Boken har tillkommit i ett samarbete mellan Läsrörelsen och projektet ”Barnkonventionen 20 år”, som har som fokus att gemensamt sprida information om barnkonventionen till barn och unga under 2009. Organisationerna bakom ”Barnkonventionen 20 år” är BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-barnbyar, Unicef Sverige, World Childhood Foundation och myndigheten Barnombudsmannen.

– Det har tidigare inte riktigt funnits en förenklad och lättillgänglig version av barnkonventionen som barnen själva kan ta till sig och förstå. Jag tror att det är viktigt att barn blir medvetna om sina rättigheter. På så vis har de själva en möjlighet att påverka sin situation. Förhoppningsvis kan boken också fungera som hjälp för föräldrar som vill prata om de här sakerna med barn, säger Pernilla Stalfelt.

Lässatsning hela oktober
McDonald’s och Läsrörelsens årliga barnbokskampanj pågår mellan den 2 och 29 oktober på McDonald’s restauranger. Under fyra veckor ska 920 000 barn- och bilderböcker fördelade på åtta titlar få nya små ägare runt om i landet. ”Hurrraa!! Alla barns rätt” av Pernilla Stalfelt är först ut, tillsammans med ”Ägget” av Lennart Hellsing och Fibben Hald. De finns på restaurangerna från den 2 oktober och en vecka framåt. Vid oktobers slut kommer totalt drygt 5,5 miljoner böcker och 2 miljoner CD-ROM-spel ha delats ut sedan starten 2001.

Böckerna är som tidigare år valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse och som även varit redaktör för ”Hurrraa!! Alla barns rätt”.

Om Pernilla Stalfelt (född 1962)
Pernilla Stalfelt är svensk barnboksförfattare, illustratör och museipedagog vid Moderna Museet i Stockholm. Pernilla är mest känd för Bajsboken, Dödenboken och Kärleksboken och har sedan debuten 1996 med Hårboken haft stor framgång och väckt förtjusning bland publik och press, både i Sverige och utomlands. Pernilla Stalfelt belönades 2004 med Astrid Lindgren-priset för sitt författarskap. Hon sitter på stol nummer 15 i Svenska barnboksakademien.